Toimenpiteet sorsia varten

Sorsa ei varsinaista riistapeltoa juuri kaipaa, mutta jo varsin pienillä toimenpiteillä voi ampumatilanteita ja saalismäärää huomattavasti nostaa. Hyvä kosteikkoallas ja tehokas houkutusruokinta pitää niin paikalliset, kuin muuttolinnutkin paikallaan ja jahtikautta voi pidentää pitkälle syksyyn. Kosteikon reuna-alueet voi kuitenkin muokata ja kylvää hernettä, kauraa ja ohraa sopiviin kaistoihin.

Automaattiruokintalaitteella varustettua kosteikkoallasta ei päivittäin tarvitse huoltaa, mutta vedenrajassa kelluvalle styrox alustalle voi kauraa ja ohraa kaataa vaikkapa ämpäristä. Ruokinta on syytä aloittaa hyvissä ajoin kesällä, jotta etenkin paikalliset linnut oppivat iltalennollaan käymään jyviä syömässä. Kosteikon perustamiseen saa nykyään jo EU-tukea, joten kaivurimiehelle soittamista ei kannata lykätä.

 

 

 

 

Kosteikon reunalle on syytä rakentaa pysyviä ampumakojuja, jotka ovat käytössä vuodesta toiseen. Tukeva pressu katolla pitää kopin rakenteet, sekä ampujan kuivina ja muutama kuiva olkipaali vielä kopin sisään istuinalustaksi, niin sorsanmetsästyksestä tulee todella elämys. Siinä on sitten mukava korkata kahvitermos ja haukata pari voileipää iltalentoa odotellessa.

 

 

 

 

 

Yksi ylimääräinen koppi tulee vielä ehdottomasti rakentaa noutavia koiria ja koirien ohjaajia varten. Koirien työskentelyä on hieno seurata ja hyvin koulutetut koirat kruunaavat koko metsästyksen, eikä saalista jää maastoon illan nopeasti pimetessä ammunnan jälkeen.