Kyyhkylle soveltuvat riistapeltokasvit

Kyyhkylle soveltuva riistapeltokasvi on oikeastaan vain herne, mutta asia ei ole aivan sillä selvä. Olemme nimittäin kokeilleet useita eri lajikkeita, erilaisia rehuherneitä, tavallista keittohernettä ja toreilla myytävää silpohernettä, eikä mikään niistä ole  oikein käyttökelpoinen. Rehuherne on kasvultaan aivan  liian rehevä ja liian myöhäinen tuottaakseen hernesadon. Keittoherne kasvattaa puolestaan erittäin runsaasti kärhöjä ja vihreänä myytävän toriherneen siemen on taas aivan liian kallista.

Tavallinen keittoherne, jonka siemen on pyöreä, vaalean keltainen tai vaalean vihreä ei ole paras ratkaisu, sillä nämä lajikkeet kasvattavat vahvan toisiinsa kietoutuvan kärhöstön. Kasvusto ei kärhöjen johdosta mene lakoon, ja kyyhkyt eivät taas laskeudu pystykasvustoon. Sato valmistuu myös vasta jahtikauden jo alettua elokuun lopulla. Kasvuston jyräämistä voi kokeilla. Sellaisissa paikoissa, missä kasvusto myöhemmin syksyllä on mennyt lakoon kyyhkyset vierailevat mielellään

Toriherneenä, palkoina myytävät lajikkeet kasvattavat vähemmän kärhöjä ja kasvusto lakoutuu aikaisemmin. Herne on kypsänä ryppyinen, eikä sitä siksi maan pinnalla havaitse yhtä helposti kuin keittohernettä. Lisäksi palko ei helposti avaudu.  Siemenen hinta on myös tähän tarkoitukseen liian korkea.

Suosittelemme ruokintaa herneillä.

Kyyhkysjahti on etenkin Etelä- Suomen rannikkoseudulla hyvin suosittua. Lintuja on runsaasti, ampuminen on haastavaa, eikä patruunoita tarvitse säästellä, sillä lintuja riittää. Sepelkyyhkyt alkavat kerääntyä peltoja ylittäville langoille jo heinäkuun lopulla. Elokuun alkupäivinä aloitetaan ruokinta hyvällä ampumapaikalla lankojen, tai puiden läheltä, josta linnut näkevät maahan heitetyt valkoiset herneet. Pystyssä kasvavan viljan, tai muun kasvuston voi jyrätä lakoon ruokintapaikalta. Ruokintaherneet voi käydä heittämässä houkutuspaikalle vaikkapa käsin ämpäristä ja samalla seurata lintujen edesottamuksia. Keskipakoislevittäjässä voi myös pitää herneitä ja käydä aika-ajoin levittämässä niitä kyttäyspaikan lähelle.