Kauriille suositeltavat riistapeltokasvit

SONY DSC

Toivottavasti tämä takavuosien tuska ei kauriiden kohdalla enää toistu, sillä ilvestä karkuun ei tässä sitten loikita. Energiaa palaa tällaisissa lumitöissä kovasti, joten ruokintapytyt on syytä pitää latingissa.

Kauris samoin kuin valkohäntäpeura ovat kiitollisia kohteita tehokkaalle riistanhoitotyölle. Talviruokinnan lisäksi hyvän riistapellon perustaminen on tärkeä toimenpide kannan ylläpitämiseksi. Sekä kauris että valkohäntäpeura ovat ravintonsa suhteen hyvin valikoivia. Vaeltaessaan hiljalleen eteenpäin metsissä, pelloilla ja puutarhoissa ne valitsevat ravinnokseen monen erilaisen kasvin osia, kuten lehtiä, versoja, varpuja ja ruohoa. Tämä on myös otettu huomioon peuralle ja kauriille perustettavien riistapeltojen siemenseosta laadittaessa. Peura-Kauris- Diana- siemenseoksessa onkin monta erilaista kasvilajia. Tämä paljon käytetty seos on kehittynyt vuosien varrella yhä vaan paremmaksi.  Eläimiä vähemmän kiinnostavia lajeja on poistettu, tai niiden osuutta on vähennetty ja uusia mielenkiintoisia lajeja on otettu tilalle. Eräs tällainen uutuus on lehtisikuri. Kasvia viljellään Etelä-Euroopassa salaattina toreilla ja kaupoisssa myytäväksi ja ihmiset viljelevät sitä puutarhoissaan. Suomalaiseen makutottumukseen salaattisikuri ei tahdo sopia, sillä se on hieman liian kitkerä, vähän kuin voikukan lehti. Kauriit ja peurat sitävastoin pitävät siitä. Lehtiruusuke syödään syksyllä ensimmäiseksi. Ikävä kyllä kasvi ei kestä pakkasta ja vanhemmat  lehdet mätänevät jo melko varhain syksyllä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Peura-Kauris-Diana on suosittu riistapeltoseos, sillä se sisältää monta eri kasvilajia, joista peurat ja kauriit pitävät niin syksyllä kuin myös myöhään talvella lumen jo peittäessä maan. Seos sisältää seuraavia kasvilajeja: Yksivuotista raiheinää, puna-apilaa, valkoapilaa, öljypellavaa,rehukaalia, naattinaurista, rehunaurista, rehurapsia ja turnipsia. Syksyllä maistuvat apilat ja raiheinä ja pellavan siemenkodat. Myöhemmin talvella eläimet kaivavat mielellään lumen alta juureksia ja muuta pakkasen kestävää vihreätä, kuten rehukaalia, rehurapsia ja naattinaurista.

Talvipakkasella lumen alta löytyvä makealle maistuva Turnipsi syödään maata myöten.

Monivuotinen Riistalaidun Diana soveltuu myös erinomaisesti sekä valkohäntäpeuralle, että kauriille. Etenkin keväällä lumien sulaessa eläimet etsivät mielellään ravinnokseen ensimmäisiä vihreitä lehtiä pitkän talven jälkeen. Seos sisältää 40% seuraavia apilalajeja: puna-apilaa, alsikeapilaa, valkoapilaa ja näiden lisäksi nurminataa, monivuotista raiheinää, ruokonataa ja timoteitä. Etenkin ruokonata on kiinnostava uutuus, sillä se talvehtii vihreänä ja herää kasvamaan muita ruoholajeja aikaisemmin.

Lehtisikurin nuori verso on herkkua kauriille ja peuralle.

Kauris on kiitollinen ruokittava ja ruokinnasta saatava hyöty onkin hyvin merkittävä. Kauris pysyy ruokinnan avulla hyvin omalla reviirillään, eikä lähde seikkailemaan naapurin metsiin. Kuvassa esimerkillisesti hoidettu säännöllinen ruokinta Kuusiston saarella Turun eteläpuolella. Säännöllisen ruokinnan ansiosta kanta on vahva ja kestää hyvin metsästystä.