Yksivuotinen koristekukkapelto

Yksivuotinen kukkapelto, Koristekukka Diana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suurta ihastusta herättänyt maisemakukkapelto Quitian historiallisen kartanon sisäänajotien varrella Lielahdessa Paraisten saaristossa. Kumpareen reuna kylvettiin käsin ja siemenet haravoitiin maan pintaan. Näin tienvarret tulisi koristaa kaikilla maamme maanteillä.

Helsingin kaupungin viheryksikkö, samoin kuin muutamat muut kaupungit ovat jo huomanneet, että maisemakukkapellon perustamisella saa varsin pienellä satsauksella kaupungin asukkailta todella paljon kiitosta. Kuvassa yksi  Helsingin kaupungin perustamista yhteensä 7 ha:n maisemakukkapellosta.

Vaikka siemen jotain maksaakin, niin siemenen hankintakustannusta tuskin huomaa viheryksiköiden vuosibudjeteissa.

Tämä Kanadasta Suomeen muuttanut rouva oli todella iloinen saadessaan lastensa kanssa poimia nipun kukia kotiin vietäväksi

Voiko kaupunkilaisen tyytyväisyyttään paremmin ilmaista ja siitä saa kiitosta nimenomaan koristekukka Diana pellon tekijät.

Maanteiden varret julkisten paikkojen sisäänajoteiden varrella, sekä kaupunkien kevyen liikenteen teiden varret tulisi koristaa maisemakukkapelloilla. Se on tehokasta luonnon- ja maiseman hoitoa,  josta ihmiset pitävät. Kuva on otettu Söderlångvikin kartanon taidemuseolle vievän tien varrelta. Koristekukkapellosta on kesän mittaan silmäniloa tuhansille museovieraille.

Turusta Kustaviin vievän maantien varrella tuli jopa liikenneongelmia kun  kesämökkiläiset hidastelivat autojensa nopeutta ihastellessaan paikallisen maanviljelijän kylvämää koristekukkapeltoa.

Diana Yksivuotinen Koristekukkaseos

Riistasiemen Oy on monivuotisen koetoiminnan tuloksena kehittänyt ja koeviljellyt hyvin näyttävän ja helposti viljeltävän erilaisista koristekukkien siemenistä valmistetun seoksen.

Seos koostuu useasta varsin pitkään kukkivista melko korkeiksi kasvavista yksivuotisista lajeista. Kasvuston korkeus on  maan ravinnetasosta riippuen 80-100 cm.  Korkeita kasvilajeja on seokseen valittu siksi, että kukat voittavat kasvussa yleisimmät peltorikkakasvimme.

Diana Koristekukkaseoksessa on useita koko kesän ajan ja vielä pitkälle syksyyn kukkivia lajeja kuten maloppia, kesämalvikkia, kruunupäivänkakkaraa, ruiskukkaa, pellavaa, kesälemmikkiä, kesäharsoa, kesäleukoijaa, pioniunikkoa, silkkiunikkoa ja hunajakukkaa.

Koristekukkakukkapelto perustetaan näin

Maa äestetään ja tasataan kylvökuntoon varhain keväällä ja jätetään sen jälkeen rikkaruohottumaan noin kolmeksi viikoksi. Kun yksivuotisten rikkakasvien lisäksi myös monivuotiset rikkakasvit ovat nousseet pintaan maa ruiskutetaan glyfosaatilla ja kylvetään samana päivänä. Kylvö tehdään siten, että kylvettävä ala merkitään ennen kylvöön ryhtymistä kepeillä10 x 10 metrin kokoisiin ruutuihin. Valitaan sopivankokoinen mitta-astia, johon mahtuu 60 g siemeniä. Siemen sekoitetaan ämpärissä rakeiseen puutarhakalkkiin ja levitetään mitatulle alalle tasaisesti joko käsin , tai SOLO sirottimella. Kun koko satsi on levitetty, niin aarin alalle on mennyt tarkalleen tuo 60 g. Kalkin määrällä ei ole väliä, mutta mitä enemmän sen parempi, niin maa tulee samalla kalkittua. Kylvämisen jälkeen siemenet on hyvä sekoittaa pintamaahan haravalla ja jyrätä sen jälkeen nurmikkojyrällä.

Siinä tapauksessa, että torjunta-aineita ei voida, tai ei haluta käyttää itäneet rikkakasvit tuhotaan mekaanisesti äestämällä maa aivan pintaa pitkin, siten että rikkakasvit kuolevat.

Annostus 6 kg/ha, tai vastaavasti 60 g 100 neliömetrille

Koristekukka Diana merkitään EU lomakkeissa MMP-Riistaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *