Valkohäntäpeura

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Valkohäntäpeura hyötyy monipuolisesta ja ravintorikkaasta riistapellosta ja pysyy sen avulla hyvin reviirillään

Valkohäntäpeura ja kauris ovat erittäin kiitollisia kohteita tehokkaalle riistanhoitotyölle. Talviruokinnan lisäksi hyvän riistapellon perustaminen on tärkeä toimenpide kannan ylläpitämiseksi. Sekä peura, että kauris ovat ravintonsa suhteen hyvin valikoivia. Vaeltaessaan rauhallisesti eteenpäin metsissä, pelloilla ja puutarhoissa ne valitsevat ravinnokseen monen erilaisen kasvin osia, kuten lehtiä, versoja, varpuja ja ruohoa. Tämä on myös huomioitu valkohäntäpeuralle ja kauriille suunnitelluissa riistapeltoseoksissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Peura-Kauris-Diana on suosittu riistapeltoseos, sillä se sisältää monta eri kasvilajia, joista peurat ja kauriit pitävät niin syksyllä kuin myös myöhään talvella lumen jo peittäessä maan. Seos sisältää seuraavia kasvilajeja: Yksivuotinen raiheinä, puna-apila, valkoapila, öljypellava, naattinauris, rehunauris, rehurapsi ja turnipsi. Syksyllä maistuvat apilat ja raiheinä ja pellavan siemenkodat. Myöhemmin talvella eläimet kaivavat mielellään lumen alta rehunauriita, turnipsia ja muuta vihreätä, kuten rehukaalia, rehurapsia ja naattinaurista. Kuvassa Nousiaisissa oleva Peura-Kauris-pelto odottaa ottajaansa. Pellot on puitu ja koivu on pudottanut lehtensä, kohta alkaa riistapllon antimet maistua.

Monivuotinen Riistalaidun Diana soveltuu myös erinomaisesti sekä valkohäntäpeuralle, että kauriille. Etenkin keväällä lumien sulaessa eläimet etsivät mielellään ravinnokseen ensimmäisiä vihreitä lehtiä pitkän talven jälkeen. Seos sisältää  puna-apilaa, alsikeapilaa, valkoapilaa ja näiden lisäksi nurminataa, monivuotista raiheinää, ruokonataa ja timoteitä. Etenkin ruokonata on kiinnostava nurmikasvi, sillä se talvehtii vihreänä ja lähtee keväällä kasvamaan muita ruoholajeja aikaisemmin.

Monivuotinen Riistalaidun Diana tuottaa erinomaisen hyvää heinää laitettavaksi kesällä seipäälle, josta apilapitoinen heinä sitten talven aikana itsestään häviää parempiin suihin. Samalla pelto tulee niitettyä ja uusi kasvusto on syksyn aikana tuoretta ja maittavaa.

Naattinaurista voi hyvin suositella myös peuralle ja kauriille. Sitä on myös peura-kauris-Diana seoksessa. Kasvusto kehittyy nopeasti ja kasvi antaa suuren sadon. Lisäksi naattinauris kestää hyvin myös huonoja syys-säitä ja yöpakkasia.  Naattinauris on erityisen suosittu maamme pohjoisemmissa osissa, juuri nopean kasvunsa vuoksi. Juhannuksen jälkeenkin kylvettynä sato ehtii kehittyä suureksi. Lehdet kasvavat ruusukkeina pysyen hyvin pystyssä. Juuri kasvaa parhaimmillaan suuren porkkanan kokoiseksi, mutta sekin maistuu kaikille hirvieläimille. Annostus 2 kg/ha.

Rehunauris on naattinauriin lähisukulainen, mutta kasvattaa suurikokoisen juuren runsaan lehdistön sijaan. Suuri osa juuresta kasvaa maan pinnan päällä joten valkohäntäpeurat ja kauriit voivat helposti niitä pureskella ja kaivella lumen alta. Kasvusto kehittyy nopeasti. Juuren malto on valkoinen ja maukas. Pakkasen kestävyys on melko hyvä. Annostus 2 kg/ha. Rehunaurista on myös Peura-Kauris-Diana seoksessa.

Turnipsi on ikivanha rehukasvi. Se on läheistä sukua lantulle, mutta kehittyy sitä nopeammin. Käyttämämme lajike on nimeltään Massif ja se kasvattaa pyöreähkön lantunmuotoisen juuren, jonka malto on hieman kellertävä ja sillä on lantun maku. Lehdistö on melko vaatimaton ja se ränsistyy myöhemmin syksyllä. Turnipsin kuiva-ainepitoisuus on rehunaurista korkeampi ja siksi se säilyy paremmin maassa syksyllä ja myös talvella lumen alla. Peurat kaivavat mielellään jäätyneitä juuria lumen alta koko talven ajan. Turnipsi kestää hyvin myös aumausta.  Siemenannostus 2 kg /ha . Liian tiheä kasvusto on harvennettava.

 

 

 

 

 

 

Valkohäntäpeuran samoin kuin kauriin talviruokintaa ei saa laiminlyödä. Kuvassa Paraisten Stortervossa olevalla ruokintapaikalla on viljaruokinnan lisäksi säilörehupaali ja kuormallinen porkkanoita. Eläimiä on alueella paljon. Kuvassa ne ovat kerääntyneet laumana pellolle keskellä kirkasta talvipäivää metsässä vaanivan ilveksen pelossa.