Peltopyylle suositeltavat riistapeltokasvit

Peltopyy on peltojemme mittarilintu, joka hyötyy sille annettavasta avusta. Viihtyäkseen peltopyy tarvitsee suojaa ja ruokaa. Muuttuneessa maataloudessa ihmisen on itse autettava lintua ja parannettava sen elinympäristöä. On välttämätöntä, että poikaset ensimmäisinä elinpäivinään saavat hyönteisiä ravinnokseen ja myöhemmin syksyllä niille on luotava suojakasvustoja, jotta ne selviäisivät haukkojen ja muiden petojen tuhoilta.

Fasaani-Peltopyy-Diana on tärkein riistapeltokasvi peltopyylle. Seoksessa on runsaasti kukkivia kasvilajeja, kuten hunajakukkaa, keltasinappia ja kevätrypsiä, jotka houkuttelevat luokseen hyönteisiä. Lisäksi kasvusto antaa myöhemmin syksyllä ja talvella hyvän näkösuojan linnuille. Seoksessa olevat rypsi, öljypellava ja punahirssi tuottavat lisäksi runsaasti siemeniä lintujen syötäväksi. Annostus 15-20 kg/ha. Jätä mielellään peltoon kylvämättömiä kaistoja.

Fasaani-Peltopyy-Diana kasvuston tulee olla riittävän harva, jotta linnut voivat helposti liikkua kasvustossa. Harva kasvusto pysyy myös kuivempana ja lämpöisempänä. Riistapeltoon on hyvä keväällä jättää kokonaan kylvämättömiä kaistoja, joista linnut voivat helpommin nousta lentoon. Vältä siis siemenen yliannostusta!

Fasaani-Peltopyy-Diana seoksessa on mukana myös rehukaalia kahdestakin syystä. Ensinnäkin kaalin lehdet houkuttelevat luokseen erilaisia hyönteisiä, joita poikaset kesällä ja alkusyksyllä voivat pyydystää. Talvella pakkasten tultua useimmat kasvit ränsistyvät, mutta rehukaali kestää hyvin pakkasta ja pysyy lumituiskullakin pystyssä antaen linnuille oivallisen suojan.

 

Durra on meillä  varsin tuntematon kasvilaji, jota viljellään suuressa mitassa lämpimissä maissa. Lyhyen kasvukauden vuoksi se ei Suomessa ehdi kasvattaa siemensatoa, mutta antaa peltokanalinnuille aivan erinomaisen suojan kesästä pitkälle talveen.

Syksyllä lehdistö on n. 60 cm korkeata ja tanakasti pystyssä pysyvää. Lehdistö muuttuu pakkasten tultua ruskeaksi ja kuivaksi, eikä  kaadu kovillakaan pakkasilla.

 

 

Durrakasvusto kantaa varsin hyvin lumitaakan päällään ja peiton alla maa pysyy pidempään sulana. Linnut voivat liikkua kasvuston alla ja hakea maasta ravintoa. Rivivälin tulee olla n. 60 cm. Kuvassa keskellä lumen peittämää Durrakasvustoa ja reunoilla maissia

 

 

 

 

Haukat ovat jatkuva riesa ruokintakatoksilla. Kuvassa on haukoille asennettu betoniverkosta rakennettu lentohyökkäyseste. Pakko niiden on tässä jarruttaa ja jopa kokonaan pysähtyä, jolloin peltopyyt saavat hieman etumatkaa ja ehtivät nousta lentoon katoksen toisesta päästä. Betoniverkkoa, jossa on 10 x 10 cm:n kokoiset silmät, saa ostaa useimmista rautakaupoista.

 

 

 

Peltopyiden viihtymisen kannalta olisi luojan lahja, jos maanviljelijät jättäisivät syksyllä peltonsa kyntämättä ja kylväisivät suorakylvökoneella sänkimaahan ruista.  Tämä olisi peltopyyn viihtymisen kannalta erinomaisen asia, sillä viljan oras on sen tärkein ravinto talvella ja sitä on sänkipellon suojassa hyvä raapia esiin ja syödä.

 

 

 

 

Talvella sänkipellosta löytyy pyyparvelle ravintoa ja lumi antaa myös riittävän suojan.

 

 

 

 

 

Rukiin oras on peltopyiden tärkein ravinto koko pitkän talven ajan. Kuvassa on suojaa antavan  maissikasvuston viereen kylvetty ruista. Sitä saisi vaan olla vielä paljon enemmän  ja useassa paikassa.