Fasaanille suositeltavat riistapeltokasvit

Fasaani on peltojemme kuningas. Se pärjää luonnossamme hyvin kunhan elinympäristö on sille otollinen. Kesällä täytyy poikasille olla tarjolla hyönteisravintoa ja talvella linnuilla tulee olla suojaa haukkoja ja muita petoeläimiä vastaan. Lisäksi talviruokinta on edellytys lintujen viihtymiselle ja lisääntymiselle.

 

 

 

 

Fasaani-Peltopyy-Diana on tärkein riistapeltoseos fasaanille. Seoksessa on runsaasti kukkivia hyönteisiä houkuttelevia kasveja kuten hunajakukkaa, keltasinappia, kevätrypsiä ja lisäksi hyvän suojan antavia kasveja kuten rehukaalia, kevätrypsiä ja joista rypsi, punahirssi ja pellava tuottavat lisäksi maittavia siemeniä syksyn ruokavalioon. Annostus 8-10 kg/ha. Seos kylvetään riittävän harvaan ja kasvustoon tulee mielellään jättää aukkopaikkoja. Fasaani viihtyy paremmin harvassa kasvustossa, josta lentoon lähtö on helpompaa ja missä ilma on kuivempi ja lämpimämpi kuin liian tiiviissä kasvustossa.

 

 

Hunajakukka kukkii jo varhain kesällä ja kukinta jatkuu aina myöhäiseen syksyyn. Auringon lämmittäessä pelto on täynnä erilaisia hyönteisiä, joita fasaanin poikaset innolla pyydystävät proteiiniravinnokseen. Hunajakukan siementä voi myös hankkia erikseen ja kylvää sitä kaistoihin pellon reunoille vaikkapa viljan joukkoon.

 

 

 

 

Rehukaali kerää puoleensa perhosten ja muiden hyönteisten toukkia ja myös muita hyönteisiä, jotka kaivavat lehtiin reikiä. Hyönteisravinto onkin ensimmäisinä viikkoina elinehto niin luonnossa syntyneille, kuin istutetuillekin poikasille.

 

 

 

 

 

Fasaani-Peltopyy-Dianassa olevat ristikukkaiset kasvit keräävät puoleensa runsaasti rapsikuoriaisia, lehtikirvoja, leppäkerttuja ja muita hyönteisiä poikasten ruuaksi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fasaanin tarhaus on jo varsin yleistä ja silloin on linnuille saatava hyvä suoja. Suojakasvustojen sijoittamisella voidaan myös parantaa metsästysmahdollisuuksia ja varmistaa ajojahtien onnistuminen. Suojakasvuston sisään voi rakentaa ruokintapaikkoja, joita haukka ei huomaa.

 

 

 

 

 

Uusi hyvin mielenkiintoinen suojakasvi fasaanille ja peltopyylle on Durra. Yläkuvassa vasemmalla kasvaa durraa ja molemmilla sivuilla Fasaani-Peltopyy-Dianaa. Kasvusto antaa hyvän suojan linnulle jo kesällä, mutta oikealla olevassa kuvassa, joka on otettu myöhään syksyllä samasta pellosta, suoja on vieläkin parempi. Kuvassa vasemmalla alhaalla lumi kattaa maissirivien välissä kasvavan matalan durrakasvuston ja linnut voivat tällaisessa katveessa olla täysin suojassa. Maa ei myöskään jäädy niin aikaisin ja monenlaista syötävää löytyy kasvuston alta. Kuvassa oikealla alhaalla ajomiehet fasaanijahdissa komeassa maissipellossa, jonne linnut ovat kätkeytyneet.

 

Pellon reunoille on hyvä kylvää kylvökoneen levyisiä suojakaistoja, josta lintujen lisäksi myös  muut eläimet pitävät, etenkin  myöhemmin syksyllä,  kun kuvassa oikealla näkyvä vilja on puitu ja pelto kynnetty.

 

 

 

 

 

 

Fasaani-Peltopyy-Diana pelto kasvattaa erinomaisen suojan peltokanalinnuille ja runsaasti erilaista syötävää myöhemmin syksyllä. Vasemmalla oleva näkymä on otettu koepelloiltamme Kuusiston saarella lähellä Turkua. Sen jälkeen kun oikealla näkyvä vilja on puitu on riistapelto ainoa turvapaikka peltokanalinnuille. Vieressä lähikuva pellon kasvustosta elokuun lopulla. Kevätrypsi alkaa jo tuleentua ja seoksessa olevat kaalikasvit kasvavat täyteen mittaan.

Myöhemmin syksyllä riistapeltoon on hyvä asentaa useampiakin ruokintakatoksia, jolloin linnut viihtyvät alueella paremmin, eivätkä lähde muuttomatkalle naapurikyliin.