Riistapellon muokkaus

Mitä paremmin maa on muokattu, sitä paremmin kylvö onnistuu ja kasvit kasvavat. Kuvassa alla pelto on kyntämisen jälkeen ajettu vaakatasojyrsimellä kylvökuntoon ja työn jälki on erinomainen. Vaaakatsojyrsimellä on helppo sätää kylvösyvyys ja työn jälki on tasainen.

 

Alla esimerkki siitä kun märkää entistä laidunmaata yritetään väkisin muokata kylvökuntoon. Tuollaiseen maahan on erittäin vaikeata kylvää millään koneella. Maa kylvettiin kuitenkin puoliväkisin suorakylvökoneella. Kasvu oli kuitenkin syksyllä paikka paikoin ihan siedettävää ja kun pinta-alaa oli paljon, niin kyllä siinä 7 hehtaarin pellossa syötävää riitti monelle kymmenelle peuralle.

Pellon jyrsiminen kelajyrsimellä ei ole paras mahdollinen muokkaustapa, sillä maa jauhautuu yleensä liian syvältä ja tulee liian hienojakoiseksi. Kosteuden nousu kapillaarisesti syvemmältä maasta katkeaa jyrsintäsyvyyteen. Lisäksi löysäksi ajettu maa kuivuu keväällä todella nopeasti. Jos jyrsintää käytetään, niin maa on muokattava vain pintaa pitkin ajaen ja maa on lisäksi aina jyrättävä kylvön jälkeen. Vaakatasojyrsin on tässä tapauksessa paljon parempi, mutta koska kone on kallis niitä on maataloudessa varsin vähän.

Alla olevassa kuvassa työ käy joutuisasti. Pelto on laitettu kylvökuntoon tavanmomaisin menetelmin kyntämällä ja äestämällä. Kylvö tehtiin niin, että keskipakoislevittimeen, joka kuvassa ajaa edellä, sekoitettiin lannoitteet riistapeltosiemenet ja vielä vähän kauraa ja seos levitettiin pellon pintaan. Tämän jälkeen pelto ajettiin lapiorullaäkeellä. Tuollainen hankmo ei ollut paras mahdollinen työkalu, sillä työsyvyyttä ei voinut säätää ja se kulki tässä turvepohjaisessa maassa liian syvällä. Hyvällä syvyydensäädöllä varustettu joustopiikkiäes, tai alkuvassa näkyvä jäykkäpiikkiäes on paras ratkaisu siemenen sekoittamiseen ja painamiseen pinta-maahan.

Jäykkäpiikkiäes varustettuna kahdella peräkkäisellävarpajyrällä on  kivennäismaissa erinomainen peli. Ongelmana on kuitenkin se, että piikit keräävät kaiken roskan jaäes menee menee helposti tukkoon. Se soveltuu siis parhaiten syksyllä kynnettyjen maiden muokkaamiseen keväällä.